Protection servis i prodaja vatrogasnih aparata i opreme
Ulaskom u EU Hrvatska je od 1. srpnja prihvatila europsku normu EN 2 u izvornom obliku te je ukomponirala u novi pravilnik o vatrogasnim aparatima koji je na snagu stupio snagu 1. srpnja 2013, čime je po prvi put i kod nas uvedena klasa požara F – požari biljnih i životinjskih ulja i masti, što je velik korak naprijed
Požari uzrokovani mašću i uljem u kuhinjama ubrajaju se među najčešće požare. Samo u SAD-u oko 156.600 požara godišnje nastane u kuhinjama u domaćinstvima, s oko 400 smrtnih slučajeva, uzrokujući oko 853 milijuna USD izravne štete (podaci NFPA – National Fire Protection Association). Kad se tome pribroje i požari u komercijalnim kuhinjama, ali i neprijavljeni požari, brojevi su još veći što ukazuje da se ovoj vrsti požara treba posvetiti posebna pozornost. Gašenje požara ulja i masti donosi posebne opasnosti. Prema kemijskom su sastavu masti i ulja esteri glicerola i viših masnih kiselina te se svrstavaju u trigliceride. Ulja i masti imaju tendenciju samozapaljenja pri temperaturama od 290 do 360° C (ulja) i 180 do 260° C (masti). To predstavlja veliku opasnost ako se prženje ostavi bez nadzora, što je i najčešći uzrok požara ulja i masti. Ulja i masti biljnog i životinjskog porijekla kroz termičku obradu mijenjaju termička svojstava, ponajprije njihove temperature samozapaljenja koje se mogu spustiti na vrlo niske razine (ako se ulje redovito ne mijenja ili se napa na kojoj se nataložena mast skuplja ne čisti redovito). Takvi požari imaju iznimno velik toplinski potencijal, a temperatura požara vrlo se brze penje i do 700° C! Najveća je pogreška pri gašenju takvih požara – gašenje požara vodom. Mnogi instinktivno reagiraju te požar ulja i masti pokušaju gasiti najraširenijim i najdostupnijim vatrogasnim sredstvom – vodom.
No time dolazi do eksplozije pri čemu plamen može doseći i do tri metra visine, što dovodi do širenja požara na čitav prostor. Voda se kemijski ne veže s uljem. Ulje ima veću viskoznost od vode, ali je manje gustoće te pliva na vodi. Zbog iznimne topline, voda gotovo trenutno ispari povećavajući pritom volumen vode (pare) do 1700 puta. Nagla promjena iz tekućeg u plinovito stanje stoga je popraćena eksplozivnim izgaranjem koje sadrži sitne vruće kapljice ulja te dovodi do ozbiljnih opeklina kod osoba koje su požar pokušale ugasiti vodom.
Želite saznati više o našem servisu, aparatima i našoj ponudi? Klikni OVDJE!